Vina MonteMoro

Družinska tradicija vin MonteMoro

Za imenom MonteMoro stoji mlada vinogradniška družina Babič, ki želi obdržati svojo tradicijo. Svoje znanje in vizijo usmerjajo v pridelavo vin, ki morajo poleg sortnosti, polnosti in harmoničnosti odražati tudi tradicijo in teritorij. Ravno to daje vinu posebno vrednost in mesto v kulinariki in turizmu.

Morova Kortina

Naziv MonteMoro izhaja iz njihovega glavnega vinograda, ki se imenuje »Morova Kortina« oziroma »Cortina di Moro« in se nahaja na Šalarskem hribčku tik ob Kopru. Tukaj je nekoč imela družina Moro svojo posest oziroma »kortino«, ki jo je družina Babič obnovila. Največjo skrb so posvetili sorti refošk, ki kraljuje na tem hribu. Refošk je znan po tem, da je kralj črnih vin, saj ima izredno intezivno rubinasto barvo. Zato je za Istrane refošk črno vino, tako kot tudi beseda »moro« pomeni črn, temen. Vse to združujejo pod blagovno znamko MonteMoro.

Sonaravno vinogradništvo

Trenutno obdelujejo sedem hektarjev vinogradov. Vinski trti posvečajo veliko pozornosti, saj jo skušajo negovati na naravi najbolj prijazen način in ji omogočiti, da z majhnimi obremenitvami in umirjeno rastjo daje zdravo in zrelo grozdje, iz katerega lahko pridelajo vrhunska vina. V kleti skušajo tradicijo naših »nonotov« združiti s sodobnimi spoznanji, da bi lahko v vinih ohranili ves potencial grozdja in omogočili naravno zorenje. Na ta način lahko vina MonteMoro pokažejo vse svoje bogastvo.

Comments are closed.

EnglishMongolianPolishSlovenian